Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Меню
Профил
Език

Блог статии

Вижте всички статии

Предимства на спалните чували

Предимства на спалните чували

За всяко бебе добрият сън е от голямо значение. А един от основните фактори за това са материите, които влизат в състава на завивките. Те трябва да са едновременно леки и да топлят, а в същото време да не запарват.
 

Обикновено за целта се избира бебешко одеялце от различни материали, но като негова практична алтернатива все повече се налага бебешкият спален чувал. И макар че и в единия, и в другия случай се използват почти еднакви материи, заради повечето предимства на спалните чували те се оказват по-популярен избор.
 

Ако се питате кога може да започне използването на спални чували за бебе, възможно е непосредствено след раждането, като продължи до навършването на 12 месеца и дори до 18 месеца.
 

Спалните чували са интересно и практично допълнение към бебешкия гардероб. За тях мислете като за одеяло, което осигурява комфорт през нощта, регулирайки телесната температура на бебето и без да се налага използването на спално бельо.
 

Докато спят, децата често са много подвижни, ритат с крачета и се отвиват. Спалното чувалче няма да позволи на човечето да се отвие, като при съвсем малките бебета завивката да попадне и на главата и да се появи риск от задушаване.
 

Спането в чувалче помага на бебето да бъде в постоянен топлинен комфорт през нощта. Няма да се отвие лесно, дори и да се движи на сън, а така ще заспи бързо отново. Няма да се налага постоянно да ставате през нощта и да оправяте завивките, а да спи в чувалче за детето ще стане рутина.
 

Често за по-голямо удобство и безопасност чувалчетата са с цип, който е отпред или поставен странично. Повечето спални чували са с презрамки, имат и с ръкави, даже и модели, при които в отвор между краката минава предпазен колан за използване на чувалчето в количка или бебешко кошче.
 

Има различни спални чували за бебе, като според сезона на използване могат да бъдат зимни, летни и пролетно-летни. Класификацията зависи от използвания текстил и дебелината на пълнежа.
 

Друг критерий като кройка може да определя видовете спални чували като стандартни модели тип торба, с цип отпред, с ръкави, само с крачоли, с ръкави и крачоли, чувал тип мумия, с качулка и др.


 

Спалните чували оставят открито лицето и главата на бебето. Предпазват го от падане от леглото, не му позволяват обръщане по корем, което не е желателно в първите седмици след раждането на бебето.
 

Счита се, че спането в чувал може да намали риска от прегряване. Елиминирана е също и опасността от заплитане на детето в одеялото по време на сън.

 

Има различни размери спални чували, така че при подходящ избор ще може да осигурите максимално удобство на своето бебе. Вие ще решите дали спалният чувал да има ръкави, да бъде с крачоли, с качулка, или с ципове за лесен достъп до детето.
 

Важен на първо място е правилно избраният размер. Той зависи от това какво е разстоянието от рамото на детето до глезена, като чувалът трябва да бъде малко по-голям размер.
 

Ако още от раждането не свикнете детето да заспива в спален чувал, после ще е по-трудно. Свикнете да използвате този начин на спане по-отрано, докато детето все още не се е научило да се движи само около леглото.
 

Едни от най-важните неща при избор на спален чувал за бебе са комфортът и безопасността. Ето защо трябва да сте уверени, че спалното чувалче е изработено от качествени материали. Заедно с подходящия дизайн то ще осигури спокоен сън на бебето.
 

Всяка майка е запозната с тревожното усещане, че през нощта бебето ѝ може да се е отвило и поради честите ставания да провери това, се лишава от спокоен сън. Някои родители търсят решение за този проблем, като отопляват повече стаята. Така обаче въздухът се изсушава прекалено, а това не е полезно за носната лигавица на детето.
 

С подходящ спален чувал проблемът с отвиването ще бъде решен. Освен това, спането на детето в него ще осигури и различни други предимства.
 

 

 

Удобство

Спалните чували са не само безопасно решение за завивки, но и удобна опция за сън на детето и в топлите, и в по-студените дни, стига да изберете подходящия летен или зимен модел. Чувалчето ще поддържа постоянна и възможно най-комфортна температура за сън, а движенията на детето няма да бъдат задържани.
 

Започне ли бебето да се изправя само, ще се затрудни да стане в чувала, когато се събуди, а така се предотвратява рискът от падане от леглото.

 

 

Някои родители искат да дадат повече свобода на движенията на бебето и избират модел спален чувал с ръкави или с крачоли, а може и с двете. За други предпочитаният вариант е стандартният тип торба. Всеки родител решава според възрастта на детето и др. фактори каква кройка ще бъде най-удобна.
 

Какъвто и да бъде моделът на спалния чувал, той е лесен за използване. Обикновено моделите имат предно закопчаване с цип или цип отстрани, може да имат тик-так копче на рамото и др., в зависимост от модела.
 

 

 

Позволете лесна смяна на пелените

Ако като родител се притеснявате как ще сменяте по-лесно пелените на бебето си, когато то спи в чувал, производителите са помислили за много удобна опция, създавайки спален чувал, който е тип повиване. При него ръчичките са все едно „повити”, детето не може да се одраска на сън, а в същото време пространствата при краката е по-широко.
 

За по-лесна смяна на пелените такива модели са снабдени с двустранен цип, за да се извърши бързо смяната, без да се съблича цялото чувалче.
 

Обикновено такива чували 2 в 1 имат прорез на гърба за евентуално преминаване на предпазен колан, което позволява използването на чувала в бебешка количка или кошче.
 

 

 

Универсалност

Спалните чували за бебета могат да бъдат използвани не само за нощен сън у дома, но и на всяко друго място, където сте с бебето. Ако то е свикнало да спи в спален чувал, много лесно ще използвате чувалчето при пътуване, за къмпинг, за преспиване на гости,  ако сте на почивка или в друга непозната среда.
 

Спалният чувал е и удобна опция като облекло за разходка с бебешка количка. Няма да се налага да обличате детето с гащеризон при наличие на подходящ спален чувал с възможност за закрепване с колан.
 

Разбира се, може да се снабдите и със специален спален чувал за количка. Има разнообразни модели, снабдени с прорези за няколкоточков предпазен колан. Изработени са от топла и дишаща материя и могат да се сгъват до компактен размер за лесно пренасяне.
 

Друго предимство, на което може да разчитате с използването на спален чувал за бебе, е че с него можете да храните бебето през нощта.
 

За да сте напълно сигурни за добрия сън на бебето през всеки сезон, може да изберете и универсално чувалче за целогодишно използване и няма да има нужда от отделни модели за зимата и лятото.
 

Много производители са се погрижили спалните им чували да осигуряват оптимално охлаждане или задържане на топлината, в зависимост от сезона, с помощта на иновативна технология.
 

За да може обаче напълно да се възползвате от всички предимства на този начин на спане на бебето, от значение е да изберете правилния размер и материя, която да бъде естествена и хипоалергенна. Много от чувалчетата са изработени отвън от естествена материя, а пълнежът е от пропускаща въздух вата или полиестер.
 

 

Старайте се да не допускате прегряване на детето, затова е от значение как ще го облечете под чувалчето – с късо боди, може би с пижамка с дълъг ръкав и др. Облеклото зависи повече от температурата в стаята, а не толкова от сезона. Детето не трябва да се завива също и с допълнителна завивка.
 

При липса на навици детето да спи в спален чувал още от раждането и нежелание да го прави на по-късен етап, решението може да бъде модел на чувал с крачоли. Особено подходящ е за деца, които тепърва прохождат и спят неспокойно.
 

Съвременните бебешки спални чували не само осигуряват комфортен сън, но и имат весели дизайни, което прави тази алтернатива за спане още по-привлекателна.

 

 

Често задавани въпроси

 

Какво представлява бебешкият спален чувал?

Това е вид завивка, която е създадена специално за бебета с отвор на врата, а според модела – и за ръцете, може да бъде с ръкави и с крачоли и др. Спалният чувал помага на бебето да запази телесната си температура нощем.

 

Подходящи ли са спалните чували за новородени?

Спалният чувал е подходящ за бебе още след раждането, като трябва да изберете съответния размер.

 

Кои предимства на спалните чували ги правят удобни?

Използването на спален чувал вместо традиционната завивка не позволява на бебето да се отвие. През цялата нощ се поддържа една и съща комфортна температура.

 

Как да изберем спален чувал с подходящ размер?

Спални чували има за деца от 0 месеца до 10 г., като бебешките са до 12 месеца. Размерът трябва да бъде такъв, че движенията на бебето не се затрудняват. В същото време чувалът не трябва да бъде много голям, за да не бъде студено на бебето и да се омотае в него. Размерът се определя от теглото и ръста, като за справка всеки производител предлага таблица с размери.

 

Как да бъде облечено бебето под спалния чувал?

Това зависи от дебелината на чувала и температурата в стаята. Бебетата са различни и всеки родител преценява какво трябва да е облеклото. Не е нужно дрехите да са прекалено много на брой или да са дебели, за да не се получи прегряване.

 

Безопасни ли са за употреба спалните чували?

Ако спалният чувал е произведен от доказана марка, качеството и безопасността относно материи, начин на закопчаване и др. ще бъдат гарантирани.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари